När du skall koppla in en varmvattenberedare är det viktigt att välja rätt storlek för dina behov. 

Beräkna hur mycket varmvatten som normalt går åt i ditt hus enligt tabellen nedan.

Gäller vid ca 40 gr vattentemperatur.


Normal dusch 3-4 min :  40 liter

Handdisk :  15 liter

Bad i ett standardbadkar :  140 liter

Varmvattenberedare levereras oftast med en blandningsventil som blandar det varma vattnet i beredaren med kallt vatten.

Detta gör att vattnet i till exempel en 50L beredare räcker till ca 80-110 liter 40 gr. Att vattenmängden varierar beror på det inkommande kallvattnets temperatur.

Summera ditt sammanlagda behov av duschar, diskar etc. i en följd och välj lämplig storlek på beredaren. Tag hänsyn till uppvärmningstiden.

När du har valt rätt storlek gäller det att hitta en lämplig placering av din beredare. Tänk på att det skall gå en spillvattenledning från säkerhetsventilen till golvbrunn eller spilltratt.

Följ noga montageanvisningarna på respektive beredare, var observant med inbyggnadssättet, skall anslutningarna vara uppåt (vanligt på 15L) eller nedåt, går beredaren att lägga ner eller måste den stå upp?

Tänk också på att lämna utrymme ovanför eller under beredaren för byte av anod (gäller endast emalj).


Enligt svenska regler skall alla varmvattenberedare installeras med säkerhetsventil och backventil.

 

Olika typer av varmvattenberedare

En beredare tillverkas med 3 olika material i vattenbehållaren och det är därför viktigt att du väljer den som passar ditt vatten. Om du har kommunalt vatten passar alla tre. Är du osäker vad det är för beredare som du skall välja kan ett vattenprov ge vägledning.

Koppar passar bra till flesta vatten och kräver ingen skyddsanod, men du ska undvika koppar om du har surt vatten eller om du har bräckt vatten.

Rostfritt kan användas om du inte har ett hårt vatten samt om du har bräckt vatten. Rostfria beredare kräver ingen skyddsanod.

Emaljberedare är mycket tåliga och det är bara mycket stora mängder av fluorid som kan påverka emaljen. I gengäld kräver den en skyddsanod av magnesium (offeranod), som förhindrar skador på emaljen. Om man har mangan i vattnet kan det reagera med magnesiumanoden, och kan ge illaluktande vatten. Då kan man istället välja ett beredarfabrikat som har en anod av zink som tillbehör

Författare: vvs-klimat

Varor som nämns i nyheten

Nibe Compact
 
 
från 8 595 SEK
 
 
 
 
 
Nibe Eminent
 
 
från 3 475 SEK
 
 
 
 
 
Metrotherm Varmvattenberedare Modul
 
 
från 9 995 SEK